Innebandyspelare som gjort sig känd i andra områden

Innebandy är inte alltid en sport där individuella spelare lyfts fram på samma sätt som i till exempel fotboll eller ishockey. Ett par namn på innebandyspelare många utanför sporten är bekant med idag beror på att de gjort sig känd för annat.

Låt oss visa ett par exempel.

Mats Rahmn

Mats Rahmn spelade bland annat för Jönköpings Innebandyklubb och Hässelby SK Innebandy. Idag är dock Rahmn inte känd för sitt innebandyspelande utan för ett annat typ av spel: poker. En av de bedrifter som gjorde Rahmn känd var att han var den andra svensken någonsin att ta hem en av de åtråvärda World Series of Poker-armbanden. Under 2006, medan han fortfarande var aktiv i innebandy, spelade han i en av deltävlingarna i WSOP. Detta var specifik en no limit variant av det mest populära pokerspelet i världen med ett inköp på 1 500 dollar. Tävlingen hade 2 100 deltagare och förstapriset låg på 655 000 dollar, vilket var omkring 5 miljoner kronor. Nedan är en intervju Mats gjorde 2009 i ett annat pokerevent.

När han började spela vid artonårsåldern spelade han på nätet men för låtsaspengar. Han gjorde detta tillsammans med vännen Anders Henriksson, som för övrigt vann vin egen WSOP-tävling bara några veckor efter Mats. Deras lilla pokergäng kom till slut att inkludera pokerspelaren Bo Sehlstedt och ståuppkomikern Magnus Betnér.

Niklas Jihde

Det går dock inte att tala om innebandyspelare som gjort ett namn för sig i ett annat område utan att ta upp Niklas Jihde. Trots att han var en av de bästa innebandyspelarna i världen när han låg på topp är det många som istället känner igen honom i sin nuvarande roll som programledare. 2009 drog han sig tillbaka från innebandyn och hade då spelat i bland annat sju SM-finaler, vunnit av dem och tagit hem hela fem VM-guld. I intervjun nedan berättar han hur han gick vidare från innebandyn till de jobb de flesta känner igen honom för numera.

Jihde var aktuell tidigare i år då han ställde upp i Mästarnas mästare och hade själv lite kritik mot SVT efter tävlingen som skickade honom till nattduellen. Han menade att tävlingens utformning var inte helt genomtänkt då man inte ens kunde komma i mål om man inte var tillräckligt stark. Och mannen som mötte honom på kvällen, Jörgen Persson, höll med honom där.

Henrik Larsson

Att ta upp Henrik Larsson här är kanske lite fusk; det var ju trots allt inte i innebandy som Henrik började. Men Henrik har även dykt upp ett antal gånger på innebandyplanen. Under SM-serien 1989/1990, medan han fortfarande spelade fotboll för Högaborgs BK, noterades Henrik för sju matcher i SM-serien och gjorde sammanlagt sex mål. Hans ”återkomst” i säsongen 2008/2009 följdes med stort intresse i hela Sverige och togs in i sammanlagt nio matcher. Två av dem spelade han från första början och i resten kom han in som inhoppare. Anslutningen till klubben skedde helt utan något kontrakt och klubben använde honom främst för att stressa motståndarna.

Henrik Larssons liv utanför innebandyn är såklart mycket mer känt. Under sin tid som fotbollsspelare gjorde han bland annat 37 mål för Sverige i landskamper mellan åren 1993 och 2009. Han har även vunnit flera individuella utmärkelser för sina bedrifter. Detta inkluderar bland annat två Guldbollar för bästa svenska spelare och Guldskon som bästa målgörare i hela Europa.

Efter detta har han sedan gått vidare som fotbollstränare. Först för Landskrona BoIS, där han var tränare i tre säsonger. Han jobbade sen som assisterande tränare för Högaborgs BK under 2013 och igen som huvudtränare för Falkenbergs FF under 2014. Mitt under året gick han dock över till sin gamla klubb Helsingborgs IF där han fortsätter träna idag.

Kategorier

Arkiv