Vem är Per Fosshaug?

Per Fosshaug är mest känd för att vara en före detta bandyspelare. Han är från Ljusdahl och hade en riktigt bra karriär inom bandy. Han har dock alltid varit en högljudd karaktär som varit inblandat i flertalet uppmärksammade skandaler, både inom och utom bandyn.

Per Fosshaug föddes i februari 1965 i Ljusdahl som ligger i Gävleborgs Län. Han växte sedan upp i Borlänge efter familjen flyttade dit. Det var också i Borlänge som Fosshaug började sin bandykarriär. Han spelade genom karriären även i Falu BS, IFK Vänersborg, Västerås SK, Sandvikens AIK och Tillberga Bandy. Fosshaug spelade även i Sveriges bandylandslag.

Som spelare vann Per Fosshaug sex stycken SM-guld. Han vann dem alla med Västerås SK. Dessutom har Fosshaug fem VM-guld. 1994 blev han utsett till Årets man i svensk bandy som är en utmärkelse som delas ut till framstående spelare varje år sedan 60-talet.

Per Fosshaug har också en karriär som tränare. Under fem år var han tränare för Tillbega Bandy. Numera tränar han Somalias herrlandslag i Bandy.

Många kontoverser

Per Fosshaug är känd för sitt temperament och det var många gånger stökigt på bandyplanen kring honom, både på gott och ont. Det finns flera videos på youtube där Per Fosshaug visar exempel på sitt dåliga humör.

Fosshaug har också varit flitigt omskriven i svenska medier. Både Aftonbladet och Expressen har flerrtalet gånger rapporterat om diverse missöden som involverat ett för högt intag av alkohol och polinsingripande. Fosshaug fick också en del uppmärksamhet kring spelskandalen. Han skrev i sin bok Bandygalen som släpptes 2007 att det förekom uppgjorda matcher i bandyn.

Mästarnas mästare

Per Fosshaug har vrit med i Mästarnas mästare på SVT. Han var med 2009 och slutade femma. SVT ska göra ett tioårsjubileum som ska sändas i år och då ska han vara med igen. Andra som är med under tioårsjubileumet är Jesper Blomqvist, Magnus Wislander, Armand Kranjc, Magdalena Forsberg, Ingemar Stenmark, Peter Forsberg med flera.

Kategorier

Arkiv