Innebandy – en kort historik

Innebandyns födelsedatum hittar man någonstans i slutet av 1960-talet då sporten började spelas i Sverige. I början av 1970-talet började sporten spelas under mer organiserade former i trakterna i och kring Göteborg.

Den första innebandyklubben som bildades var Sala IBK och det i september 1979. Året därpå spelades också det första riksmästerskapet i innebandy i Västerås med JiTe från skånska Åstorp som segrare.

Under 1980-talet fortsatte innebandyn att utvecklas och i november 1985 valdes Svenska Innebandyförbundet in i Riksidrottsförbundet. I maj året därpå bildades också International Floorball Federation, det vill säga Internationella Innebandyförbundet.

Vid det här laget hade sporten också börjat spridas till andra länder som Finland, Norge och Schweiz.

Dock skulle det dröja fram till år 1996 innan det första världsmästerskapet i innebandy spelades och då i Sverige. Hemmanationen dominerade turneringen stort och tvåsiffriga segerresultat var snarare regel än undantag. Sverige släppte endast in tre mål i hela turneringen på totalt sju matcher. Inför ett fullsatt Globen besegrades Finland i finalen med 5-0.

Sedan dess spelas VM vartannat år och av de totalt tio turneringar som spelats har Sverige vunnit åtta medan de övriga två vunnits av Finland.

Kategorier

Arkiv